top of page
  • Writer's pictureSandra

Zeleni pirhi

Updated: Jan 10, 2020

Dolgo časa je trajalo, da sem ugotovila kako priti do lepe zelene barve pirhov - z naravnimi barvami seveda. In ker ni šlo ne s koprivo, ne s peteršiljem, ne z deteljo, ali špinačo, pač nič zelenega ni dalo zelene barve. Takrat pa začneš razmišljati "out of the box", torej, če ne gre z enim materialom, narediš z dvema. In ker zeleno barvo dobimo, če zmešamo rumeno in modro, sem tudi jaz naredila tako. Postopek barvanja v zeleno pa je opisan v nadaljevanju.


Vse skupaj se začne z rumeno barvo. Jajčka pobarvamo na rumeno po naslednjem postopku:


Sestavine:

♥ 1 liter vode

♥ 4 žlice kurkume

♥ 2 žlici alkoholnega kisa

♥ 1 žlica soli

♥ jajčka z belo lupino


Navodila:

Zmešamo kurkumo, kis, sol in vodo. Vse skupaj kuhamo in pustimo naj vre 30 minut, nato odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi. Ko se zmes ohladi, namočimo trdo kuhana jajčka v njo. Jajčka bodo kar hitro postala nežno rumena. Močnejša barva pa bo nastala, če vse skupaj damo čez noč v hladilnik.


Istočasno, ko damo jajčka v kurkumo, lahko skuhamo tudi rdeče zelje po postopku, ki je napisan v nadaljevanju in naslednji dan iz kurkume, damo rumena jajčka v tekočino v kateri se je kuhalo zelje.

Sestavine:

♥ srednje velika glava rdečega zelja

♥ 1 liter vode

♥ 2 žlici alkoholnega kisa

♥ 1 žlico soli

♥ jajčka z belo lupino


Navodila:

Zelje na grobo narežemo in dodamo kis, vodo in sol. Vse skupaj kuhamo in pustimo naj vre 30 minut. Odstranimo zelje in pustimo, da se tekočina ohladi.


Koliko časa pustimo rumene pirhe v modri tekočini je odvisno od tega, kako močno zeleno barvo želimo imeti. Najbolje je, da jih vsake toliko časa opazujemo in odstranimo iz vode, ko nam je barva všeč.


Pa veselo barvanje.

899 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page