top of page
  • Writer's pictureSandra

Kako pobarvati jajčka z naravnimi barvili

Updated: Mar 25

Tradicija barvanja jajc v Sloveniji je dolga in pestra, saj ima vsaka pokrajina različne motive in tehnike. Prekmurska velikonočna jajca poznamo po imenu ramenke. Ramenke lahko naredimo z raznoraznimi tehnikami in barvili. Trgovine nam ponujajo ogromno izbiro raznoraznih barv s katerimi lahko za veliko noč pobarvamo jajca. Jaz pa sem se odločila, da preizkusim domača in naravna barvila, ki jih lahko najdemo v gozdu, na vrtu ali kar v hladilniku.


Za barvanje pirhov navadno uporabljam kokošja jajca. V času okrog velike noči so na trgovinskih policah na voljo tudi jajca z belo lupino. Ta jajca niso nič slabše kakovosti, bela pa so predvsem zato, ker jih valijo kokoši z belim perjem. Bele kokoši nesejo bela jajca, rjave kokoši pa rjava. Ravno ta jajca so zelo primerna za barvanje z naravnimi barvili, saj barve pridejo dosti bolj do izraza.


Dobila sem pravo mavrico pirhov. V nadaljevanju pa sem napisala še postopke oziroma recepte, kako pridete do tako močnih barv.



SVETLIKAJOČA VIJOLIČNA BARVA

Sestavine:

♥ teran

♥ jajčka z belo lupino

Navodila:

V posodo vlijemo vino in vanj damo surova jajčka. Jajca morajo biti pokrita s tekočino. Kuhamo in pustimo, da vre 12 minut. Vse skupaj umaknemo z ognja in pustimo jajčka, da se ohladijo v vinu. Jajčka se bodo obarvala vijolično in zaradi vinskega kamna se bodo bleščala, kot bi bila posipana z bleščicami.


VIJOLIČNA BARVA

Sestavine:

♥ 200g borovnic

♥ 1 liter vode

♥ 2 žlici alkoholnega kisa

♥ 1 žlica soli

♥ jajčka z belo lupino

Navodila:

V posodo damo borovnice, vodo, kis in sol, ter vse skupaj kuhamo. Pustimo, da vre 30 minut. Zmes precedimo in vanjo damo surova jajčka in kuhamo še 12 minut. Jajčka pustimo v tekočini in čez noč damo v hladilnik. Obarvala se bodo močno vijolično.


MODRA BARVA

Sestavine:

♥ srednje velika glava rdečega zelja

♥ 1 liter vode

♥ 2 žlici alkoholnega kisa

♥ 1 žlico soli

♥ jajčka z belo lupino

Navodila:

Zelje na grobo narežemo in dodamo kis, vodo in sol. Vse skupaj kuhamo in pustimo naj vre 30 minut. Odstranimo zelje in pustimo, da se tekočina ohladi. Ko je ohlajena damo vanjo trdo kuhana jajčka. Jajčka bodo zelo hitro postala svetlo modra. Če pa hočemo močnejšo barvo, jih damo čez noč v hladilnik.


ZELENA BARVA

Navodila:

Vse skupaj se začne z rumeno barvo. Jajčka pobarvamo na rumeno po postopku, ki je opisan pri barvanju rumenih remenk. Istočasno, ko damo jajčka v kurkumo, skuhamo tudi rdeče zelje po postopku, ki je napisan za modre pirhe. Naslednji dan iz kurkume damo rumena jajčka v tekočino v kateri se je kuhalo zelje. Ker pri mešanju rumene in modre barve nastane zelena, se bo to zgodilo tudi tukaj.


Koliko časa pustimo rumene pirhe v modri tekočini je odvisno od tega, kako močno zeleno barvo želimo imeti. Najbolje je, da jih vsake toliko časa opazujemo in odstranimo iz vode, ko nam je barva všeč.


RUMENA BARVA

Sestavine:

♥ 1 liter vode

♥ 4 žlice kurkume

♥ 2 žlici alkoholnega kisa

♥ 1 žlica soli

♥ jajčka z belo lupino

Navodila:

Zmešamo kurkumo, kis, sol in vodo. Vse skupaj kuhamo in pustimo naj vre 30 minut, nato odstavimo in pustimo, da se zmes ohladi. Ko se zmes ohladi, namočimo trdo kuhana jajčka v njo. Jajčka bodo kar hitro postala nežno rumena. Močnejša barva pa bo nastala, če vse skupaj damo čez noč v hladilnik.


SVETLO RJAVA BARVA

Sestavine:

♥ 6 cvetov rdečih vrtnic

♥ 1 liter vode

♥ 2 žlici alkoholnega kisa

♥ 1 žlica soli

♥ jajčka z belo lupino

Navodila:

V posodo vlijemo vodo, dodamo narezane cvetove vrtnic, sol in alkoholni kis. Vse skupaj kuhamo in pustimo naj vre 30 minut. Po pol ure zmes precedimo in v tekočino damo surova jajca. Kuhamo še 12 minut in jajčka se bodo obarvala svetlo rjavo.


RDEČKASTO RJAVA BARVA

Sestavine:

♥ čebulne lupine

♥ 1 liter vode

♥ jajčka z belo lupino

Navodila:

V vodo damo toliko lupin, da so vse pokrite z njo. Oboje kuhamo in pustimo, da vre 30 minut. Po pol ure odstranimo lupine in v tekočino damo surova jajčka. Kuhamo še 12 minut in jajčka se bodo obarvala rdečkasto rjavo.


Če posebej uporabimo samo lupine rumene čebule, bodo remenke svetlejše in bolj oranžkaste barve, če pa uporabimo samo lupine rdeče čebule, bodo remenke temnejše, bolj bordo rdečkaste barve.





2,137 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page