top of page
  • Writer's pictureSandra

Trüskanca

Če niste Prekmurec vam verjetno ni jasno kaj to ime pomeni. Trüskanje oz. trüskati pomeni, da vam hrana hrusta v ustih. In ta žitna ploščica je ravno takšna - hrustljava. Vse sestavine lahko najdete pri lokalnih Goričkih ponudnikih in si sami pripravite svojo trüskanco.


Naj vam povem, da sama nikoli nisem preveč marala domačih žitnih ploščic, ampak ta recept je res vreden, da ga preizkusite. Sicer se to sliši zelo pocukrano in za lase privlečeno, ampak tako pač je.



Sestavine:

♥ 50 g ovsenih kosmičev

♥ 100 g bučnih in sončničnih semen

♥ 100 g orehov in lešnikov

♥ 100 g suhega sadja (jabolka, hruške, slive, rozine)

♥ žlico lanenih semen

♥ žlico maka

♥ 100 g masla

♥ 4 žlice medu


Navodila:

Kosmiče grobo zmeljemo. Bučna semena, orehe, lešnike ter suho sadje narežemo na manjše koščke. Bučna in sončnična semena, damo v posodo, jim dodamo orehe in lešnike, ter na koncu še suho sadje. Posipamo z makom in lanom. Dodamo še zmehčano maslo in med ter dobro premešamo, da dobimo čim bolj kompaktno maso. Če imamo glineno posodo, lahko pečemo kar v njej, če je nimamo pa maso enakomerno, do višine največ 2 cm porazdelimo po pekaču, katerega smo obložili s peki papirjem. Pečemo 20 minut na 180°C. Ko je pečeno, pustimo, da se ohladi in strdi v pekaču. Najboljše bodo, če jih pustimo stati vsaj en dan. Razrežemo jih na poljubno velike ploščice in pohrustamo.



8 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page