top of page
  • Writer's pictureSandra

Kaj je všteto v ceno, če kupite izdelek, ki je ročno narejen?

Updated: Jan 10, 2020

Naj vam povem eno zgodbico, ki odgovori na vse kar sprašuje zgornje vprašanje.



Stranka je želela kupiti čudovito zapestnico, narejeno v posebni tehniki zavijanja žice. Zagledala je umetnico, ki je izdelovala čudovit nakit, za kar je tudi pošteno zaračunala.

Stranka je bila mnenja, da so cene previsoke, zato je ogovorila umetnico: "Želela bi pri vas kupiti zapestnico, ampak menim, da preveč zahtevate zanjo."

Umetnica je bila malo presenečena, ampak je odgovorila: " Prav, koliko mislite, da bi morala računati zanjo?"

Stranka je odgovorila: "Mislim, da bi morali računati 'x' €, ker žica stane toliko, zaponka toliko, kamenček toliko. Upoštevala sem celo ceno klešč."

Končna cena, ki jo je navedla stranka, je bila precej nižja od umetničine prvotne cene, a je vseeno rekla: "Prav. Zmenjeno. V enem tednu dobite svoje blago."

Stranka je bila resnično zadovoljna. Svojim prijateljem je seveda ponosno povedala o uspešnem pogajanju in da bo v času enega tedna dobila čudovito zapestnico.

Teden dni kasneje je njen paket prispel v lepo zaviti škatlici. Odprla ga je in našla notri žico, zaponko, kamenček in dvoje klešč. Jezno je poklicala umetnico: " Kako ste mi to lahko naredili? Naročila sem zapestnico, vi ste mi pa poslali žico, zaponko, kamenček in klešče?!"

Umetnica je mirno odvrnila: "Draga moja, dobili ste točno tisto, kar ste plačali, če mislite, da kaj manjka, potem boste morali plačati tudi za tisto."



Moralni nauk te zgodbe:

KO KUPUJEŠ ROČNO IZDELAN PREDMET, NE KUPUJEŠ SAMO MATERIALA, AMPAK TUDI UMETNIKOV ČAS, TRUD, SPRETNOST, LJUBEZEN IN PREDANOST, KI SO POTREBNI ZA IZDELAVO NJEGOVEGA IZDELKA.



Hvala vsem, ki nas pri tem podpirate in razumete.





27 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page